Menu Sluiten

Broedeieren

Het uitbroeden begint met goede broedeieren. Zonder goede broedeieren is de kans op een goede uitkomst kleiner!

Let op! de kwaliteit en behandeling van de broedmachine is van groot belang. zelfs met de beste eieren is het resultaat minder in een mindere/slechte machine. Er zijn tegenwoordig helaas erg veel broedmachine in omloop van matige kwaliteit.

1 Goede ouderdieren.

Je moet goede gezonde hennen hebben en een goede gezonde onverwante haan die jong en vitaal is.
Er mogen niet te veel hennen bij een haan anders kan de haan de hennen niet goed bevruchten. In mijn foktomen heb ik maximaal 8 hennen en 1 haan bij elkaar om zo te zorgen voor een goede bevruchting. Te weinig hennen bij een haan is niet goed voor de hennen omdat een haan meerdere keren per dag treed en de hen dan ‘geen leven heeft’ als er heel de tijd een haan komt treden.

Na één keer treden kan een hen tot 2/3 weken bevruchte eieren leggen. Houd hier rekening mee met het apart zetten van een toom en eventueel wisselen van haan.

2 Selecteren van broedeieren.

Het is ook belangrijk dat je goede broedeieren uitzoekt waarmee je gaat broeden. De eieren moeten een goede vorm hebben, zoals normale eieren. Te kleine, te grote, misvormde, beschadigde en vieze eieren zijn niet geschikt om mee te broeden. Een broedei mag je nooit schoonmaken omdat je zo het beschermende laagje dat van nature op het ei zit verwijderd. Hierdoor krijgen bacteriën van buiten het ei binnen te dringen, waarmee de kans op afsterven van het jonge kuiken vergroot wordt.

Als je broedeieren wil merken zodat u bijvoorbeeld weet van welke foktoom de eieren zijn en hoe oud ze zijn. Doe dat dan altijd met potlood op de stompe kant (waar de luchtzak in het ei zit). Een stift bijvoorbeeld kan giftig zijn doordat het in het ei trekt vanwege de poreuze schil.

3 Bewaren van broedeieren.

Dit kunt je het beste doen waar een constante temperatuur van ongeveer 10/14 graden is. En waar de luchtvochtigheid niet te laag is.
Ikzelf bewaar de eieren in een speciaal gebouwde geïsoleerde ruimte voor broedeieren. Het lijkt op een soort koelcel en is zo groot omdat ik veel eieren heb.

Wil U ook eieren sparen dan is een koele kelder een prima bewaarplaats.

De Broedeieren die ik verkoop zijn enkel van goede kwaliteit, wekelijks testen we dit door zelf te broeden.
Kwaliteit staat voorop!

error: De gegevens van deze website vallen onder ons copyright! Lees onze disclaimer voor meer informatie.