Menu Sluiten

Australorp

Land van oorsprong is Australië.

Het ras is in de twintiger jaren van de 20ste eeuw ontstaan in Australië. Het ras werd al snel bekend als nutras in andere landen en is nu vrijwel overal te wereld bekend. Ook is het ras erg populair op tentoonstellingen. Australorp is een van de beste legrassen.

Uiterlijk van de Australorp
De Australorp is een levendig middelzwaar ras. De bouw is vrij breed, diep en vol. En ze hebben een half hoog gedragen staart.De poten van een Australorp zijn grijsblauw tot zwart van kleur, met uitzondering van de zeldzame witte kleurslag hierbij kan de beenkleur blauwgrijze tot vleeskleurig zijn. De voetzolen zijn wit. Ze hebben in verhouding een vrij kleine kop met een enkele, middelgrote en fraai getande kam.
De oorlellen en de blote gezichtshuid is rood net zoals de kam. De oogkleur is donker bruin tot zwart.

Kleurslagen
De Australorp komt het meest voor in Zwart met een mooie kevergroene glans, iets minder in Blauwgezoomd en zeldzaam in Wit omdat wit erg moeilijk te fokken is.
Met Wit x Zwart krijg je enkel zwarte jongen, maar deze zijn niet veel waard want je krijgt een paarse glans over het zwart.
Wit x Zwart fokken is dus eigenlijk nutteloos, omdat je niet meer zuiver fokt volgens de standaard.

Ook zijn er Australorp’s in Vuilwit maar deze kleurslag is niet erkend in Nederland. Vuilwit wordt gebruikt om Blauwgezoomd te fokken. Maar dit levert niet de beste Blauwgezoomde op.

Eigenschappen van de Australorp.
Australorp’s zijn oorspronkelijk gefokt voor zowel vlees als de eieren. Ze groeien snel en leggen al na ongeveer 5 maanden. Ze leggen zeer veel en mooie redelijk grote eieren die licht bruin van kleur zijn. De Australorp is als legkip een van de productiefste rassen. Ze worden zelden broeds, zijn rustig van karakter en daardoor makkelijk handtam te maken. Je kunt ze in een afgesloten ren houden, maar ze vliegen niet graag dus daardoor ook goed los te houden.

Australorp’s zijn verdraagzaam dus daardoor zijn de jonge hanen makkelijk samen op te fokken.

error: De gegevens van deze website vallen onder ons copyright! Lees onze disclaimer voor meer informatie.